torsdag 24 april 2008

Internetresan

Ikväll var det samling i skolan för ett föredrag av Anders Carlsson från "Internetresan". Det var otroligt intressant att höra om all skit som finns på de sajter våra barn besöker på Internet. Jag blev nästan mörkrädd när jag hörde det.
Han visade oss sajter som kringgår lagen och säljer knark och andra piller till våra barn, oavsett ålder. Han länkade vidare till en vapensajt som ägs av en nazist. Han berättade om porrsidor som lätt besöks av barn genom enkla stavfel. Jag mår illa.

Min flicka har inte fyllt 10 än och är inte så jätteintresserad av nätet än. Hon sitter väääldigt sällan vid datorn och när det väl sker, brukar hon spela prinsess-, Barbie- eller Bratz-spel. Jag är nöjd med det så länge.
Jag har gett henne egen inloggning i datorn, men eftersom jag har den med mig där jag är, så har jag full koll på när hon använder den. Det får endast ske på regniga dagar eller om hon är sjuk och pigg nog att vara uppe. Jag har dessutom lagt föräldrakontroll på hennes "sida", så hon kan inte gå in på någon sajt utan att jag har koll. Jag hoppas bara att det fungerar.

Hur som helst vill jag rekommendera Internetresan. Om de kommer till din trakt, gå och lyssna. Det var mycket givande och välgenomtänkt. Anders Carlsson och Therese Strate (som tyvärr inte var med ikväll) jobbar stenhårt med att surfa på nätet och kolla upp fulingarna som försöker sälja droger, vapen och sprit till våra ungdomar. De jobbar med polisen och skolor och är väldigt seriösa. Det är skrämmande hur lätt alla dessa idioter nästlar sig in i barnens värld och kollrar bort dem. Vi föräldrar måste prata med våra barn och lära dem att kritiskt granska vad de ser på Internet. TACK för att ni gör ett bra jobb!

Tills vi ses igen... KRAMEN!

3 kommentarer:

Cattis sa...

mm... internet är bra till mycket, men o så svårkontrollerat.

Det låter jättebra med upplysning till alla om vad som finns därute. Det där med en bokstav fel känner jag väl till. Det kan bli väldigt konstigt. Maken har lagt in en massa filter i våra datorer så att det inte ska ske. Men det är svårt att få det vattentätt.

Att skriva en bok är en dröm som jag haft ända sedan jag lärde mig läsa. Jag har skrivit många små böcker med tecknade bilder till som barn. Men nu sitter jag faktiskt här med ett färdigt manus. lite puts och fix så får jag se om det duger. Det känns kul bara att ha slutfört det faktiskt.

Så, bara skriv!
Lycka till!
kram
Cattis

malin sa...

Ja, nätet är både bra och livsfarligt!
Jag har suttit och surfat mycket i 11 års tid, i mellan åt halva nätterna och chattat :)
och jag har sett många fula fiskar, jag är livrädd när min 11 åring sitter.
Kollar så gott jag kan vad han gör,kollar faktiskt hans mail ibland (det får han veta) och har koll på hans msn trafik.
Ändå känner jag mig maktlös!

Tack för tipset, jag ska gå om jag ser att de är i närheten!

Ninni sa...

Ja, hur skyddar man sina barn från allt ont?? Man får försöka prata med dem och lita på deras goda omdöme så gott det går. För när de blir äldre så klarar man inte av det där med kollen...
Mina två som är drygt 20år har haft tillgång till Internet sedan de var 8-9 år och från början var vi väldigt restriktiva och kollade allt väldigt noga. Men när de blir äldre så springer de ganska snabbt om en i kunskapsnivå så då klarar man inte av den kollen.
Nu har väl mycket ändrats på 10 år också så jag förstår om ni är oroliga. Men bara det att man bryr sig och pratar med sina barn tror jag räcker långt.
Må så gott!