söndag 2 mars 2008

Nu kommer våren

Påskastuga i skogen
Blåsippan ute i backarna står...


Vilket håll ska vi nu??


Man börjar undra om de verkligen är svenskar som bor på Listerlandet...Ömsom sol, ömsom regn... Det stoppade inte mig och Kärleken från vår långa helgpromenad. Vi brukar gå sisådär 1,5 tim och är alltid genomsura av svett när vi kommer hem. Idag valde vi dock en helt annan runda. Vi var sugna på skogen, vilket skulle innebär gummistövlar och knölig terräng. Det var jättehärligt, och visst blev vi trötta och svettiga, men inte av snabba steg utan av backar och småklättrande. När vi kom hem hade vi varit ute i 2 timmar.
Vi såg ett rådjur som hoppade och skuttade ca hundra meter ifrån oss. Förmodligen verkade vi hotfulla för det försvann snabbt bort bland träden. Blåsipporna tittade upp här och var. Påskastugorna var tomma på folk, men såg faktiskt bebodda ut med grytor och dylikt.
Vad är då en påskastuga? Jo, ett mänskligt bygge på rullstensåsen, som troligen är en tradition som lever kvar sen flera generationer. Jag har aldrig sett något liknande någon annanstans. Kanske du har och kan berätta? Min svärfar har berättat att han och kompisarna brukade bygga upp dessa skapelser kring påsk, då våren var i antågande och man ville ut i skogen. Man tog nyvärpta ägg och matsäck med sig och kunde stanna där i timmar. Svärfar berättade också att de t.o.m. tog med sig ett spritkök, som hans far brukade ha i fiskebåten. Jag har även hört att vuxna karlar brukade gå dit och ta lite sprit och ägg mm med sig. Kanske var det ett skönt avbräck från den hårda vardagen? Numera är de nog inte lika frekvent använda, men vi såg ju idag att man varit där och rustat dem med slanor till tak, men de var inte täckta med granris som man gjorde förr. Vi har planerat att gå dit till påsk med alla barnen och grilla korv.
Tills vi ses igen... KRAMEN!3 kommentarer:

Moster Mjölgumpa sa...

Sådana där Påskastugor har jag varken sett eller hört talas om.

Hönsakadorran sa...

Påskastugor har jag aldrig hört talas om och du ska veta att jag är ganska gammal. Men på Strandvallarna har jag varit många gånger och plockat svamp.
Kram

Mors Deka sa...

Du är så välkommen hit igen. Ta Mjölgumpan med dig, så kan vi gå på svamphajk till sommaren. KRAMEN!