torsdag 27 december 2007

Så var julen över för den här gången

Handla julklappar, hänga upp stjärnor, ställa fram ljusstakar, köpa julblommor, baka pepparkakor, göra leverkorv, steka köttbullar, slå in julklappar, fylla år, koka knäck, koka chokladkola, köpa gran, koka & griljera revbenen, bygga pepparkakshus, pynta, klä granen och till sist koka & griljera skinkan.
Ja, så brukar tiden före jul se ut hos oss. Denna eviga stress för tre ynka dagar, som springer förbi fortare än man hinner säga "Tomten kommer!".
MEN JAG ÄÄÄÄÄLSKAR JULEN!!!
I år var det pappans tur att fira jul med dottern, men jag och min familj vill ju också få lite julstämning med prinsessan. Vi tidigarelade julen med ett dygn, så den 22a dec blev lillejulafton och den 23e blev julafton. Det gick jättebra.
Sent på lördagskvällen var allt klart. Skinkan var kokt och granen klädd. Dottern sov gott och jag kunde sjunka ner på soffan och bara njuta av lugnet, som äntligen infann sig.
Vår julafton skulle firas hos svärföräldrarna. Julklapparna var redan på plats när vi kom dit och snart kom även kärlekens syster med familj; de två sönerna och hennes sambo. Barnen började leka med detsamma och vi vuxna kunde duka fram fika och sätta oss en stund innan allt ståhej verkligen skulle börja.
Julbordet dukades fram med massor av gott. Vi åt, drack och skålade och njöt. Det är ju bara jul en gång om året, men tur är väl det...
Sen kom tomten..... Tjoho, tyckte barnen. Mina föräldrar hade kommit, tillsammans med min syster och hennes pojkvän. De ville fira lite jul med min dotter innan hon for till sin pappa för en vecka.
Herregud, vad många paket som delades ut. Det tog hur lång tid som helst och alla hade jättekul. Barnen skrattade och de vuxna bävade. Hur skulle allt fraktas hem? Nåja, det skulle nog gå.
Dottern verkade i alla fall bli väldigt nöjd med vad som fanns i paketen, speciellt en liten kanin av märket The Littlest Pet Shop. Den var av större format och gjord som ett gosedjur med nickande huvud. Denna tingest ville hon inte släppa under hela kvällen och den följde även med till pappan.
Riktiga julafton kom och blev precis så lugn som jag förväntat mig. Jag och kärleken var bjudna till mina föräldrar, där vi firade i stillsamhet med dem och syrran med sambo. Vi fikade till Kalle Anka, som sig bör, och sen tog det ganska lång tid att få i ordning julbordet. Många olika sorter skulle dukas fram och mycket skulle värmas. När vi väl kunde sätta oss till bordet var allt så väldigt gott.
Det blev julklappsutdelning även denna kväll, fast i lite mer stilla mak. Vi hade väldigt trevligt och det blev flera glada skratt när gåvorna fann sin nya ägare. Jag tror vi alla blev nöjda med klapparna.
Nöjdast blev nog i alla fall kärleken, som fick sin efterlängtade flanellpyjamas. Han slipper nu frysa rumpan av sig varje natt, då jag envisas med att sova med öppet fönster året runt. Han hoppade i den så fort vi kom hem på natten och nästa dag, juldagen, hade han den på sig hela dagen. Endast då vi skulle köra ett litet ärende under eftermiddagen, bytte han ut den mot vanliga kläder. Där gjorde jag ett bra köp, minsann. Jag får stanna ett tag till ;-)
Idag är det fredag, 28 dec, och kärleken ska med sin familj på begravning. Jag vill skänka en tanke till kära Irmgard, som lämnade oss strax före jul. Jag hoppas hon har det bra tillsammans med sin Hans i himlen.
Tills vi ses igen.... Ta vara på varandra... KRAMEN!

1 kommentar:

Moster Mjölgumpa sa...

Vi önskar er alla ett Gott Nytt År! Ska han ha flanellen på sig ikväll också. Jag tror att den kan vara varm och go att ha när man är ute och smäller raketer.