söndag 20 juli 2008

Nogersunds hamnfest anno 2008

Efter den relativt långa bilturen till Degeberga, var vi inte klara att koppla av helt. Det är ju dagen för Nogersunds årliga hamnfest. Den måste man ju besöka om man finns i närheten. Och det är vi ju.
Vi lämnade våra Degeberga-fynd och gav oss till fots av till hamnen, där mycket folk samlats, denna supersköna söndagseftermiddag. Solen sken ikapp med alla glada ansikten. Särkilt på barnen som klätt ut sig till pirater, vilket är temat för hela festen.

En nära släkting till Kärleken har denna trevliga bod i hamnen, där hamn säljer gammalt och nytt. Det mesta går i marint tema, och då menar jag inte färgen... Hamnboden har spontana öppettider, dvs G kommer dit när han vet att det finns läge för kommers.

Superhärliga restaurang Skutan hade fullt upp som vanligt. Det är ett måste att besöka denna matkrog om man är i närheten. Personalen är kanon och maten är superb. Allt till humana priser. Varje gång jag är där provar jag något "nytt". De serverar allt från olika sorters kött och fisk till hamburgare och, faktiskt, tjälknul på jämtländskt vis och renskav. De kommer ursprungligen från Östersund eller dess trakt, om jag inte missminner mig. God mat serverar de i alla fall.

Den första "kändisen" jag möter är en gammal jobbarkompis från låååångt tillbaka. Han är numera bofast i trakten och har bildat familj med en "lokal" flicka. Vi springer på varandra på MAIFs matcher, så jag blev inte förvånad.

Pär visar en riktigt gammal klenod - en tändkulemotor. Den dunkar så gott. Man blir riktigt nostalgisk.
Det är otroligt roligt att se att så många hittat till hamnfesten. Jag såg många personer som jag kan placera i Bromöllas och Sölvesborgs omnejder. Än en gång måste jag påpeka att vädret var helt underbart.
Franssons fisk, som dyker upp överallt på marknader och andra festligheter, hör hemma i Nogersund, så naturligtvis fanns de representerade här i hamnen. Kön ringlade sig lång, då väldigt många ville köpa Frasses goda stekt-sillamackor med sås. Det är inte en favorit hos undertecknad, men det luktar ju gott.
Vi började känna oss klara med marknader och festligheter och magen ropade efter mat. Innan vi lämnade hamnen var vi tvungna att se vad som lockade så många till den mysiga gräsplätten mellan bodarna.
Jo, det var charmiga Moa Bjernalt, en lokal förmåga, som blott 10 år gammal, intar scenen som vilket proffs som helst. Hon sjunger fantastiskt bra.
Det var fler som uppträdde, men de hade vi antingen missat eller så skulle de upp efter Moa. Det orkade vi inte vänta på. Vi behövde hem till maten och kaninen.


En snabb runda längs V Hamnvägen där den mysiga lilla affären Nostalgi finns, hann vi dock med. Den ligger på en villatomt, men är avskild från boningshuset. Jag har länge tänkt titta in, men har hela tiden glömt bort det.Nu gjorde vi slag i saken.
Här säljer man också "gammalt och nytt", men jag tycker nog att det var mest gammalt. Allt av utomordentligt fräscht. Diskat, putsat och torkat. Det fanns inte ett dammkorn i hela butiken. Prydligt uppställt på bord och hyllor, var det mycket lätt att se allt porslin, alla glasskålar och fina prydnadssaker mm, som fanns att inhandla. Jag kommer med all säkerthet tillbaka snart igen.
En glass fick bli färdkosten på den relativt korta promenaden hem till huset och vilan.
När kvällen nalkades, var vi ganska utvilade och rastlösa. Jag hade ägnat större delen av förkvällen åt bloggandet, dock inte medan jag åt. Kärleken föreslog en promenad ner till hamnen, då vi båda behövde en bensträckare. Jag antog förslaget.
Det var en ljum kväll och väl nere i hamnen igen, möttes vi av glada toner från Stefan och hans Travelling band, som spelade på bryggan.



Även ikväll var det många som tagit sig till hamnen. Det hördes prat och skratt och på dansgolvet samsades gamla och unga om utrymmet. En helt underbar kväll.
Det var inte alla som ville upp och stuffa, men de verkade ha trevligt ändå. Man stöter ju alltid på vänner och bekanta att växla några ord med. Det borde vara fler sådana här danskvällar i hamnen under sommaren. Uppenbarligen en succé!
Frasse (t.v) och hans medhjälpare, en ingift släkting till Kärleken, hade inte särskilt mycket att göra, men de verkade lika glada för det. Sillavagnen hade med all säkerthet gått med vinst under eftermiddagen ändå.
Minsann... kom där inte en kund till slut i alla fall... Vilken tur hon hade, som fick två stora starka karlar att hjälpa henne med en liten sillamacka =)
Det var dags för oss att gå hemåt igen. Dags att blogga igen.
Tills vi ses igen... KRAMEN!

Fyndat på Degeberga antik- & samlarmarknad

Om man är tokig i gamla prylar, så ska man bege sig till Degeberga hembygdspark den tredje söndagen i juli (tror jag) varje år. Då samlas där hundratals antikhandlare för att kränga billigt och dyrt till galna konsumenter.
Jag har inte varit där på många år, men idag körde vi de ca 5 milen dit, enkel resa. Det var vettigt väder, med några enstaka regnskurar som inslag i den soliga dagen, så det var bara att njuta.
Marknaden började redan vid 8-tiden, efter vad jag läst mig till, men Moster Mjölgumpa var där kl 7.30, så kanske var man i farten redan då. Jag visste i alla fall inte var jag hade rumpan så dags. Vi kom dit vid 11-tiden.

Även på antik- & samlarmarknader blir man hungrig och törstig. Korvvagnar trängdes med sill-, lax- och frukthandlare. Det var lätt att hitta något som passar,men köerna blev snabbt långa vid lunchtid.




Numera är det nog ganska svårt att fynda på marknader, då de flesta börjar bli väldigt medvetna om gamla sakers värde, tack vare alla antikprogram på teve och inslagen i tidningar. Jag hade inget direkt i sikte, men jag hoppades hitta något till min servis och kanske något trevligt uppläggningsfat.




Jag fyndade trots allt. Jag fick tag i ett stort kakafat till min Hackefors Linnéa-servis. Det blir nu det största jag har. Dessutom har jag nu även en tekopp att sörpla ur på kalasen. Den är visserligen inte av modellen rokoko, som min övriga kaffeservis, men det är ju bara jag som dricker te när vi samlas, så jag kommer nog njuta ända. Det blir trevligt att kunna duka lika till alla.





Kärleken handlade han också. Han hittade ett litet trevligt schack helt i glas. Han vill så gärna lära sig spelet, så jag måste damma av mina kunskaper. Nu har vi möjligheten.
I fortsättningen kommer mina bidrag i allehanda fotoutmaningar finns i min nys blogg Tematoken. Titta gärna in där.
Tills vi ses igen... KRAMEN!







Östersjöfestivalen del 2 - Vildsvinskebab

Briggen Tre Kronor
Det är lördag kväll och Östersjöfestivalens sista kväll. Åtminstone för detta året.
Kärleken och jag trotsade regnet och körde till Karlshamn. Vi hade inget direkt mål under kvällen, utan skulle bara "flyta" runt. Titta på folk, lyssna på musik och kanske äta något gott från någon matvagn, längs de avstängda gatorna. Vi har våra favoriter och hoppas alltid att de ska finnas på plats varje år.


Det var inte så mycket folk i rörelse som det brukar vara. Kanske var det pga regnet. Kanske var kvällen lite ung ännu, ca 21,30.
Vi gick ett varv runt hamnen till att börja med. Kärleken är alltid sugen på att se alla båtar som ligger vid kaj. Vi brukar ju vara där med båt, men i år provade vi en annan taktik.
Alldeles intill hamnen ligger även alltid nöjesfältet, som brukar vara överfullt av folk. Ikväll var det dock mycket glesare än vanligt. Var det kanske senaste olyckan på Liseberg som fick folk att hålla sig borta?

Den stackars killen som försökte få folk att kasta bollar för att vinna stora hemska goseodjur, hade inte speciellt mycket att göra. Vad berodde det på? Tennisarm? Inte på någon olycka i alla fall.
Hu! Däruppe skulle inte jag vilja vara.
Baltic Song Contest höll på som bäst när vi kom till torget. Tina Lejonberg var konferencier. Vi orkade bara lyssna på några bidrag och vet inte vem som vann. Inget föll oss i smaken.


Något som däremot föll oss i smaken var vildsvinskebab. Det köper vi varje år på torget i Karlshamn under festivalen och längtar hela året efter en ny chans få äta detta underbara goda. Har du inte provat det, så gör det om du får chansen. Det är suveränt gott. Mums!
Nu är jag supertrött. Klockan är mitt i natten.
Tills vi ses igen... KRAMEN!

fredag 18 juli 2008

Besök Listerlandet på egen risk

Efter en lååååång, trist arbetsvecka så är det äntligen fredag. Jag kom hem efter jobbet och möttes av Kärleken, i full färd med att städa. Vilken underbar kille! Han hade tagit ut alla mattorna, piskat dem och sen kastat sig över golvet. Ja, inte ordagrant. Han dammsög och moppade, så skummet yrde. Jag älskar honom! Det enda jag behövde göra, var att plocka undan diverse prylar, som inte hittat tillbaka till sitt hem igen. Det tog inte lång tid. Så himla skönt!
Kärleken lagade middag, medan jag slappade i den nya, fina hammocken jag fick av mina föräldrar i 40-årspresent. Det vankades spagetti och köttfärssås á la Thailand. Han hällde i massor av sweet chilisås, så det blev hett och gott. Den karln byter jag inte bort.
Nu är det kväll. Vi har våra härliga vänner A & S på besök. De ville så gärna ha jordgubbscheesecake, så de kom sättande när de hörde att jag hade mer i frysen sen festen för tre veckor sen. T.o.m. deras goa vovve slukade massor. Han åt t.o.m. upp burken när han inte fick mer. Hos dem vilar inga ledsamheter. Det blir alltid många skratt när de kommer på besök. Trots att vi bor så nära varandra, ses vi alldeles för sällan.
Nä, nu väntar den mumsiga groggen...
Tills vi ses igen... KRAMEN!

torsdag 17 juli 2008

Östersjöfestivalen i Karlshamn

För oss här nere i Blekinge och Nordöstra Skåne är Östersjöfestivalen i Karlshamn festivalernas festival. Den har över 40 år på nacken. Startades faktiskt det fina året 1967, då jag såg dagens ljus. Varje sommar, v 29, från onsdagen till lördagen, bubblar det i den lilla härliga hamnstaden. Krämare, artister och matförsäljare samsas om ytorna med alla typer av människor, som vill roa sig på ett eller annat sätt.
Carlshamnstravet i Asarum är bara öppet en dag per år och det är på onsdagen under festivalen. Där brukar vara jättetrevligt. I år hade jag dock inte möjlighet att åka dit, då den startade avsevärt mycket tidigare än vanligt.
En annan företeelse på onsdagen är den stora konserten på torget. Det är den enda som man tar inträde till och man brukar bjuda på någon artist/grupp ur den svenska artisteliten. Under 2000-talet har festivalen kickats igång av bl.a Tomas Ledin (2 ggr), Magnus Uggla (2 ggr), Lisa Miskovsky, Jerry Williams, Grease-ensemblen, Lena Ph, Martin Stenmark & The Ark. Årets upplaga inleddes av härliga Jill Johnson & huvudakten var just Magnus Uggla.



Jills konsert var hur bra som helst. Hon kan verkligen sjunga, den tjejen. Glad och spontan bjöd hon på en härlig kavalkad av covers och eget material. Jag njöt hela showen igenom. Det gör ju inget att hon är mysig och söt att titta på heller, så tjej jag är.




Den 54-årigen spjuvern blir aldrig gammal. Jag har sett honom på scen förr, bl.a. just här i Karlshamn. Han är lika bra varje gång. Han struntar helt i etiken och kör sitt eget race. Igår blandade han friskt bland gamla och nya låtar. Det blev aldrig trist. Det var som om jag var tonåring igen. Jag hoppade, dansade och sjöng med som aldrig förr. Karln är ju helt galen.
Något som var ännu galnare, var att grabbarna som stångade sig fram till scenkanten, var på sin höjd 17-23 år gamla. Alltså inte ens påtänkta när Herr Uggla slog igenom. De kunde varenda textrad, t.o.m. i de allra äldsta låtarna, som jag föll för i 11-12-årsåldern och som gjorde mig fast.
Summa summarum... En riktigt härlig kväll med bra musik och ett roligt, spontant möte med Fam P hemifrån, som jag inte träffat sen min fest för 2½ veckor sedan. Vi sprang på varandra i vimlet och höll ihop ända tills det blev för trångt under Ugglas konsert.
Tills vi ses igen... KRAMEN!



onsdag 16 juli 2008

Ännu en ny blogg

Nu kommer blogg nummer 4!
Jag känner att det börjar bli lite väl mycket tema i min blogg. Det är ju kul för dem som håller på med samma galenskap, men för andra kanske det inte är lika intressant.
Jag vet att det är många släktingar, vänner och bloggkompisar som hälsar på och därför har jag nu skapat en separat blogg för alla teman jag medverkar i. Fr.o.m. nästa vecka kommer allt sånt hamna där istället.
Alla är naturligtvis välkomna att titta in, oavsett temaintresse eller inte. Här är länken:
Välkomna!

Jag har blivit utmanad av Hönsakadorran

Utmaningen kommer från Hönsakadorran.
Varje spelare börjar med att skriva sex underliga/egendomliga saker om si själv. Bloggare som blir "tagna" ska skriva sex saker om sig själv i sin blogg och samtidigt ange reglerna för spelet. Till slut väljer bloggaren tre nya bloggare och gör en lista av deras namn..... Efter att det är gjort skriver han/hon en kommentar i deras blogg för att låta dem veta att de har blivit tagna och att de ska läsa ens egen blogg för att få mer information............

Underliga/egendomliga saker om mig själv.
1. Jag avskyr ormar - i verkligheten, på bild och på TV. Huga!
2. Jag älskar Sudoku, korsord & att brodera. När jag löser kordord har jag flera olika tvångssätt att lösa på. Jag får inte lägga ifrån mig det förrän jag uppnått det resultat jag bestämt i förväg.
3. Jag är en schlagerälskande hårdrockare.
4. Jag trodde som barn att blodpudding gav blankt hår. Jag älskade det i vilket fall som helst, men tanken på lika blankt hår som min söta kusin Ulrika, gjorde ju inte blodpuddingen mindre god.
5. Jag spelar in alla Melodifestivalen, både den svenska och Europa-finalen. Har alla sen 1989 + några enstaka tidigare.
6. Jag är en riktig blogg-fanatiker. På väg att starta min fjärde...
Nu utmanar jag:
Tills vi ses igen... KRAMEN!

Ordlös onsdag

Här är mitt bidrag till Ordlös onsdag.
Tills vi ses igen... KRAMEN!

tisdag 15 juli 2008

Linsbus v 28/29 - sommarlov

Även i detta sammanhang är jag novis. Mitt bidrag hos Linsbus är Lisebergsbesöket för ett par veckor sedan. Högt upp i tåget på Balder, sitter Dottern & Kärleken. För oss är Liseberg eller något liknande ställe ett måste någon gång under sommarlovet. Förra året blev det Tivoli i Köpenhamn.
Vill du se fler bidrag? Titta in här.
Tills vi ses igen... KRAMEN!

Fototriss - byggnader



Jaha, så jag har hoppat på ännu en temautmaning - Fototriss. Det ska bli väldigt kul att försöka hänga med här också.
Jag har valt tre byggnader som alla finns i samma stad. Min barndoms stad, Kalmar.
Slottet, fängelset & Medeltida Salvestaden.
Fler intressanta bidrag hittar du här, hos Helena.
Tills vi ses igen... KRAMEN!


Tisdagstema - blå

Vill du se fler tisdagstema-bidrag? Klicka här.
Tills vi ses igen... KRAMEN!

lördag 12 juli 2008

Sista blomman...

För två veckor sen bjöd vi in till min försenade 40-årsfest, om vilken jag kommer skriva så småningom, när vi är hemma igen efter semestern.
Jag fick många fina presenter och flera buketter med vackra blommor. För att inte missa deras skönhet, tog jag med alla buketterna på sjön i en spann.
Nu är det endast denna lilla röda Gerbera,som fortfarande ståtar i all sin prakt, och förgyller min tillvaro.
Jag är glad att jag fick njuta av allt det vackra ombord på båten.
Tills vi ses igen... KRAMEN!

onsdag 9 juli 2008

Galna barn

Vi befinner oss i Kristianopel, på vår färd hemåt igen. Tiden går så fort.
Vi har varit ute med båten i över en vecka, sen förra tisdagen, och beräknas vara hemma på söndag.
Här är så gott som fullbelagt ikväll. Överallt är det liv och rörelse. Alla verkar ha semester.
Dottern och kusinen fick för sig att bada. Helt OK kan tyckas. Om man inte tittade på klockan... Den visade över 22.

Eftersom det inte varit särskilt varmt de senaste dagarna, så är inte inte supervarmt i vare sig luft eller vatten, men det hindrade inte tjejerna. Kärleken fick följa med som badvakt... och bevisförare. Han skulle ta bilder åt mig.
Jodå, flickorna hoppade i. Det syns inte på bilden ovan, men det är sant. Jag har bildbevis och de behåller jag för mig själv.
Tills vi ses igen... KRAMEN!

Ordlös onsdag

Vill du se fler ordlösa bilder?? Kika in hos Krokofanten.
Tills vi ses igen... KRAMEN!

tisdag 8 juli 2008

En regnig dag på Ölands djurpark

Ståtliga Flamingo.
Det regnade nästan hela dagen idag, men det hindrade inte oss att besöka Ölands djurpark. Vi låg med båten i Färjestadens gästhamn, så det blev att ta bussen så långt det gick, för att sen gå resten. En promenad på ca 10-15 minuter.
En vit, vacker, nyfiken Kakadua.


Dottern och hennes kusin, som är med på båtsemestern, ville naturligtvis gå in i Barnens Zoo och mata getterna med den pellets man kan köpa för 1 kr/näve. Jag var också inne bland djuren en stund, men fick gå ut när de försökte äta upp min regnponcho. Det gick i alla fall bättre denna gången än förra, någon gång i mitten på 90-talet. Då blev jag stångad på låret av en hungrig gethanne, som blev arg när jag inte hade mer pellets att bjuda på. Jag fick ett enormt blåmärke på låret, som varade i veckor.
Kärleken hade ingen lust att gå in till getterna. Han skyllde på att det var för små barn. I själva verket är han rädd för dem =). Han nöjde sig med att klappa Hängörongetungen som nyfiket kom fram till stängslet vid deras hage. Jag tror inte man får klappa dem, men Kärleken kunde inte motstå. Ungen verkade ju beskedlig.
Till att börja med var det få djur som visade sig ute. Det regnade ju på dem då.
När skvalandet väl upphörde och solen försökte titta fram, kom även djuren fram. Det blev matdags och lokatten mumsade på kotlett. Jag gillar min stekt eller grillad, man jag respekterar dennes val att äta den rå.
Tigern verkade rastlös. Han gick fram och tillbaka längs vallgraven. Vilket liv! Jag hade fått krupp om jag varit instängd så. Jag hoppas han är uppfödd i djurpark och inte vet annat om. Han var alldeles ensam i sitt hägn.
Kärlekens jämnlike. Dessa krabater lämnade högar efter sig, stora som för en vuxen karl. Inte är de så långsamma som det sägs heller... Jag hade ganska stora problem att få denne med på bild. Han knatade på riktigt fort.
"Åh", sa alla som såg dessa små. En av de nandukycklingar som föddes igår. Nandu är en gammal strutsart.
En död lejonhanne?? Nä, han sover. Endast ett lejon var utomhus, men han låg bakom en kulle, så man såg endast huvudknoppen på honom. Denne slöfock låg, tillsammans med ett par honor och några större ungar, i inglasat rum. Jag har tagit bilden genom ett fönster, därav den lite suddiga kvaliteten.

Denna halvstora unge ägnade inte åskådarna en blick förrän en familj med hund stannade till utanför. Då belv det fart på honom (?). Han spanade från sin plats på ett bord, sen kom han fram till fönstret och krafsade efter den lille lurvige hunden. De tittade på varandra, men ingen verkade rädd. Jag tror minsann lejonet skulle velat lekt...(!)
Det hade slutat regna, men värmen hade inte ökat speciellt mycket. Trots det ville tjejerna bada. Rutschkanorna såg så inbjudande ut. Fler och fler kom till Vattenlandet och snart var ganska många i bassängerna. Både barn och vuxna.
Dottern och kusinen hann med 7-8 åk innan de frös så mycket att de gav upp. Strongt ändå, tycker jag. Man vill ju ha valuta för pengarna ;-) Kärleken fick vi inte i, trots medpackade badkläder. Jag var smartast. Jag hade inga med mig.
Efter badet åkte vi ett varv i det 58 meter höga pariserhjulet. Kärleken var inte riktigt tillfreds med att bli sittande högst upp. Även jag har stor respekt för höjder, men idag gick det mycket bra.

I regndiset kan man se ganska mycket av Kalmar på andra sidan sundet.
Vi var redo att ge oss av hemåt, till båten. På väg tillbaka till utgången, träffade vi på denna vackra påfågel. Jag vet inte vad som fått honom att visa stjärtfjädrarna. Kanske skulle han bara stoltsera för damerna.
Vårt nästa husdjur??? En myskand. Jag har hört att de äter mördarsniglar. Ett par såna i trädgården blir bra.

Det fanns så många trevliga djur att se i parken. De sista vi såg var dessa svartapor. De var inte ute under första rundan, men på vägen ut fick vi se dem leka och plocka loppor ur varandras pälsar, precis som babianerna gjort ett par hägn tidigare.
Väl tillbaka i gästhamnen, tog vi alla fyra var sin välbehövlig dusch, innan vi packade ihop och drog mot nya mål. Nu ligger vi i Mörbylånga gästhamn och har fått lite goda mackor i oss till kvällsmat. Alla mina tre reskumpaner sover som grisar. Endast jag är vaken. Bloggar till sent på natten, som vanligt. Nu ska jag i alla fall släcka ner datorn och sova. Natti!
Tills vi ses igen... KRAMEN!