måndag 30 juli 2007

Tre nya friska poäng!!

Jag har krupit ner i sängen och summerar dagen. Vilken dag! För att INTE vara del av semestern, utan bara en ledig dag, så har den artat sig helt fjolligt bra.

Vi hade planerat att göra en utflykt till Danmark, för att försöka få det att kännas som semester i alla fall. Vi fiskade upp sambons kusin i Kristianstad och satte kurs mot Helsingborg. Vi skulle ta färjan över till Helsingör och bara ta det lugnt. Det var Kronborgs slott (se bilden ovan) och en snabbvisit i en matbutik som gällde.

Efter rundvandring i slottet med dess museum och underjordiska hålor, traskade vi upp till centrum. Morgan och Chrille slog sig ner på torget med varsin kall öl, medan jag hälsade på en mataffär för att införskaffa Hof, curryketchup och Boysenbärsmarmelad. Solen sken varmt och jag skyndade mig ut till de andra. Jag hann sitta en stund innan det var dags att ta färjan tillbaka. Dagens största begivenhet låg ännu framför oss.
Väl tillbaka på svensk mark igen, satte vi kurs mot Landskrona. Efter att vi lokaliserat idrottsplatsen, letade vi upp en trevlig restaurang på torget, där vi mumsade i oss härligt god japansk mat. Nej, nej, inte sushi. Hu! Det var friterad kyckling i teriakisås och sesamfrön, stekt biff i sesamolja och kycklingspett i teriakisås. Underbart gott! Karlarna drack förstås uppladdningsöl inför matchen mellan Landskrona BOIS och Mjällby AIF. Jag agerade chaufför (som vanligt!). Mätta och belåtna tog vi plats vid Mjällby-klacken, som tidigt började skandera "Mjällby, Mjällby". Det blev en härlig stämning på ena kortsidan, trots att vi alla hade solen i ögonen och kanske inte kunde se riktigt allt som hände på den andra planhalvan.
Vi missade dock inte det viktigaste... Målen! Mjällby rivstartade och tog ledningen snabb, bara ca 1 min in i matchen. Tyvärr hade domaren fått solsting, eller nåt. För trots noll signal från linjedomaren, dömde han straff till BOIS, när det egentligen var en solklar filmning av deras store Cederqvist. Det blev kvitterat 1-1.
Grabbarna Grus lät sig inte nedslås. De dribblade, fintade och passade förträffligt. Vid pausvila stod det 1-4. Mycket välförtjänt. Ibland kändes det som om det bara var ett lag på plan.
Andra halvlek blev inte lika bra. Kanske började man tänka på kommande matchen på torsdag, så man började ta det lugnt för att inte riskera skador mm. BOIS fick större plats och flera chanser.
MAIFarna lyckades streta emot och vann till slut med 4-2. Tre härliga poäng till. Nu ligger de 5:a i serien och har bara 4 poäng till andraplatsen. Kanon!
Nästa elddop kommer på torsdag. Då spelar Mjällby kvartsfinal i Svenska Cupen mot IFK Göteborg. Ska de slå ut änglarna? Ska de ta sig till semin? Det är redan sensation, men det finns chans på mera. Grabbarna är ju obesegrade på hemmaplan i år. Strandvallen har blivit deras fästning, som inga lag lycka storma. Oavgjort är det närmsta man lyckats med. Mjällby har stora chanser att avancera ytterligare. Nu har de vind i seglen och starkt självförtroende. GO MAIF!
Det är verkligen dags att sova. Chrille sover sedan länge bredvid mig. Han drömmer nog om gult och svart. Det ska jag också göra. Natti, natti!
Tills vi ses igen... KRAMEN!




torsdag 26 juli 2007

HEJA MJÄLLBY!

Vilken match vi fick se på Strandvallen ikväll!! Mjällby spelade bättre än på länge. De vann välförtjänt med 2-0 över Åtvidaberg. Vi kunde bara njuta.

Med tanke på de knackiga matcherna de har bakom sig, dock utan hemmaförluster, så var det skönt att se att det fina spelet var tillbaka och killarna hade flyt. De visade prov på jättefint passningsspel och bra teknik. Kanon!

Nästa match står mot Landskrona på bortaplan på måndag. Det var bara några dagar sen de möttes här. I söndags. Då spelade de i ösregn och stretade sig fram till oavgjort, 1-1. Nu hoppas vi verkligen att, trots Bois vinst mot lilla Peking ikväll i Svenska Cupen, grabbarna grus kan tvåla till skåningarna rejält. De svartvita har nog starkt självförtroende just nu, men det måste våra gulsvarta pojkar se förbi. De har också bra flyt. Nu är det bara vinster som gäller, så de tar sig upp i allsvenskan igen. Det vore så roligt.

Jag tar sambon och eventuellt hans kusin, och tillika min gamla gymnasieklasskamrat, med mig till Landskrona och hejar fram våra gullgossar till vinst. Heja Mjällby!

Det var även kul att Kalmar FF gick vidare till semin i Svenska Cupen. De slog ut Öster med 1-0 på bortaplan. De är ju i grund och botten mina största favoriter, då jag kommer från stan. Jag måste heja på dem. Man kan väl heja på två lag? Men hm... hur går det om Mjällby slår ut Göteborg nästa torsdag och sen får möta Kalmar i semin, eller i en eventuell final?? Vilka ska jag då heja på?? Jag måste sova på saken.

Mjällby -Kalmar, Mjällby - Kalmar....??? Zzzzzz

Tills vi ses igen...KRAMEN!

onsdag 25 juli 2007

Tillbaka i Karlshamn igen

Vi har haft det väldigt mysigt ensamma i båten, sambon och jag. Vi har inte stressats av något. Vi har kunnat äta och sova när vi vill och åka vart vi vill. Det har verkligen varit avkoppling. Bilden ovan är tagen på Fölsö. Där var vi helt ensamma.
Nu är vi tillbaka i Karlshamn igen. Vi blev sugna på att vara riktiga turister. Vi packade ihop och lämnade Tjärö i förmiddags och satte kurs västerut igen. Jag både körde båten och fick lägga till... för första gången, måste jag tillägga. Ja, inte körningen. Det har jag gjort förr. Jag har dock aldrig lagt till vid kaj eller bommar förut. Vilken pärs! Jag blev jättenervös. Sambon gnällde lite försiktigt, men var snäll mot mig.
Nu är det kväll och vi är nöjda med dagen. Vi har varit på Karlshamns museum med tillhörande punschmuseum och Skottsbergska gården. Det var verkligen trevligt att äntligen titta på sånt man har så nära inpå sig, men aldrig blir färdig att göra.
Vi har även varit på Köpmannagården och ätit en rejäl middag. Jag bjöd min kärlek på lövbiff och öl. Mätta och belåtna ska vi nu lägga oss tillrätta och se en film. Jag tror det blir "Bang Bang Orangutang". Vilket båtliv!
Tills vi ses igen... KRAMEN!

tisdag 24 juli 2007

Tillbaka till vårt kära Fölsö

Äntligen är vi här igen. På Fölsö i västra delen av Hällaryds skärgård. Det var till denna ö min kära sambo tog mig första gången vi var ute med hans båt, efter vi träffats.

Här finns ingen bebyggelse alls, bara några får och baggar som vaket vaktar över ön.

Eftersom det regnat så mycket den senaste tiden, är ön, som består av en enda stor beväxt klipphäll, alldeles sumpig. Var vi än gick, så blev vi dyngsura om fötterna. Vi hade som tur var tofflor på fötterna, så det blev inga sockar eller skor att försöka torka snabbt.


Min sambo kastade en blick bland stenarna i en glänta och fick, till sin förtjusning, se att där växte massor av kantareller. Vi hämtade en skål och plockade ihop så mycket att det räcker till middagen. Vi ska grilla och det blir gott med lite smörstekta kantisar till.


Det blir årets första smakprov och vi hoppas på mera. Inte hade vi väl kunnat tänka oss att första "plocket" skulle bli på en ö i skärgården under semestern. Gott ska det i alla fall bli!


Tills vi ses igen... KRAMEN!

Familjen Svan

När vi tog en välbehövlig promenad runt Vägga hamn igår kväll, träffade i familjen Svan. De var väldigt fredliga, trots att de hade ungar med sig. Jag tror det var årets andra kull och även de hade vuxit sig ganska stora nu. De simmade nyfiket efter oss, men ville ändå i komma för nära. De hade fullt upp med att fånga mat.

Det var så rofyllt i hamnen. De flesta på båtarna började rigga för avfärd. Man hade nog legat stilla hela helgen. Det var ju både Östersjöfestivalen och stormen som stoppade dem. Några gav sig av redan under kvällen. Andra gjorde som vi, väntade tills imorse.
När vi gått runt hela hamnen och tittat och drömt om olika båtar, så fick vi syn på familjen Svan igen. De hade slagit sig till ro i en liten glänta vid viken. Det gav oss signalen att det var all idé att gå tillbaka till vår båt. Vi var ju faktiskt ganska hungriga.
Tills vi ses igen... KRAMEN!


måndag 23 juli 2007

Vi trotsar vädret...


Nu har halva sommaren gått och vi kan inte vänta längre. Det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder, heter det ju så vackert. Vi har packat båten och gett oss av ut i Blekinge skärgård.
Man varnade hela helgen för analkande storm och det var ingen lögn. Vinden har väl inte blivit så hård som tidigare befarats, men tillräckligt för att man vill söka lä i en bra hamn.
Vi ligger trygga i Vägga gästhamn i Karlshamn och mår hur gott som helst. Vi är barnlediga och kan njuta av den stressfria tillvaron. Här finns inga måsten och ingen som tjatar "jag har inget att göra". Vi har mat så vi klarar oss och tillgång till tidningar och böcker. Det kan vara riktigt mysigt att kura ihop sig i båten och glömma tid och rum. Båten ligger väl inbäddad mellan två segelbåtar, så vinden kan bara nudda den lite. Vi har inga direkta mål, men om det lugnar ner sig, så ger vi oss av ut i skärgården ikväll. Detfinns massor av hamnar och bryggor att lägga till vid.
Solen försökte göra sig sedd för ett par timmar sen. Då passade vi på att gå en promenad. Därav den ljusa bilden. Det varade inte länge. Vinden, som aldrig lagt sig, tog överhanden och efter en timme fick solen ge sig. Vi vet att den finns där ovan molnen, men den får nog vänta ett tag på nästa försök att visa sig.
Tills vi ses igen.... KRAMEN!


torsdag 19 juli 2007

En riktig familjedag

Idag hade vi en sån där perfekt dag för göra allt och ändå ingenting. Vi hade inte bokat något, utan ville ta dagen som den kom. Sambon har inte semester längre, så vi får göra famljesaker tillsammans på hans lediga dagar. Övriga dagar spenderar jag och dottern själv, så gott vi kan. Tjejgrejer!
Det här var en bra dag för utflykt. Efter vanliga hemmabestyr packade vi fika och gav oss iväg på cyklarna. Vi hade inget mål, men hamnade till slut i Hällevik. Vackra Hällevik! Vi cyklade genom hela byn, med alla turister och båtar. Solen sken och alla var glada. Vi hittade en bra plats för fikastund och slog oss ned. Ingen av oss var sugen på att bada, men det var det många andra som gjorde. Jag antar att man passar på så länge det varar...
Vinden tilltog och vi blev sugna på drakflygning. Vi kastade oss på cyklarna och for hem. Det tog inte många minuter förrän draken var i luften.
Sambon, som skyller på dottern för att kunna göra sånt här, blev som barn på nytt. Dottern, som är med på alla upptåg, hakar glatt på. Helt plötsligt hade jag två barn. Jag är nöjd om de är nöjda.
Mina brorsöner fick radiostyrt flygplan resp. helikopter i våras. Min sambo frågade genast mig om min dotter skulle vilja ha något sånt. Ska sanningen fram, var det nog han själv som ville ha dem.
Så mycket friskluft och sol gör att man blir hungrig. Vi tände grillen och värmde oljan i frityrgrytan, som jag fått av Moster Mjölgumpa för flera år sen. Det blev hamburgare och pommes. Mat vald av mina två älsklingar, som nu fått sällskap av brorsdottern. Det blev en mysig stund på altanen och mätta blev vi. Man kan ju inte vara ansvarig och laga husmanskost varje dag, tycker 2/3 av familjen.

Efter maten fick flickorna ny energi och helt plötsligt hade alla dotterns dockgrejor hamnat på en filt på gräsmattan. De hade jätteroligt och var inte alls de stora coola tjejer de annars försöker vara. Sommaren är härlig. Man måste inte vara så stor jämt. De lekte ute ända till mörkrets inbrott och stupade sen i säng.
Vilken härlig dag det blev! Ett bevis på att man måste inte planera allting. Man kan få ut så mycket av dagen hemma.
Nu ska jag krypa till kojs och sova gott. Jag undrar vad morgondagen har i sitt sköte.
Tills vi ses igen! KRAMEN!














lördag 14 juli 2007

Min trädgård

Idag har jag kunnat njuta av min trädgård igen. Det eviga regnandet har gjort att jag bara gödslat och tittat till blommor och grödor den senaste tiden. Jag har ju knappast behövt vattna.
Mina grönsaker och blommor växer som bara den, men de mår verkligen bra av lite sol. Mina blomkrukor ser vissna ut p.g.a. vätan, men de repar sig så sakteliga.
Jag har redan skördat flera zucchini, vilket är jättegott att grilla. Den som syns på bilden ligger just nu skivad och får färg bredvid entrecoterna. Det ska bli mumsigt!
I våras grävde vi upp min vackra ros, Super Star, ur min dåvarande rabatt, eftersom jag skulle flytta och inte ville lämna den till nästa hyresgäst. Hon hade nämligen indikerat att hon skulle ändra rabatten helt och hållet. Jag såg mörka moln över min älskade ros. Stackars blomma, skulle den gå en våldsam död till mötes? Nej tack!
Vi tog helt sonika och grävde upp den och flyttade med den till nästa trädgård.
Den överlevde och nu blommar den hej vilt och doftar helt underbart. Den listas som buske med möjlighet till snittrosor, men i min tidigare trädgård ville den klättra och blev hur stor som helst. Jag hoppas den vill göra detsamma även på sin nya växtplats. Hur som helst är jag väldigt nöjd att den tog sig och verkar må bra.

Vi fick det efterlängtade besöket i eftermiddags. Ingrid kom med sin man och två av sina barn. Vi fikade på altanen och fick en lång trevlig pratstund. Innan de gav sig av mot Europa gick vi en promenad till hamnen och tittade på båtar, bl.a. vår egen.

Det var fortfarande fint väder när de åkt. Vi tog mc:n och drog iväg en runda runt bygden. Härligt! Nästan lika skönt som att åka ut med båten.

Tills vi ses igen... KRAMEN!

Väntar besök.

Visst är man knasig när man ska få besök. Man städar och fejar som en liten tok.


Så är fallet för mig idag. Jag ska få besök ett par timmar i em, så vi har farit runt som galningar hela förmiddagen. Vi har dammat, plockat undan, vikit och sorterat tvätt och dammsugit. Till sist tvagade vi oss själv. Det var verkligen behövligt.


Nu har jag även satt en rabarberpaj i ugnen och vispat ihop vaniljsås. Det ska bli gott. Gästerna kan komma.


Ja just det, kvinnan som ska komma med sin familj, är en barndomskamrat till mig. Vi har hållit kontakten sen vi var små, men eftersom vi bor ca 17 mil från varandra, träffas vi inte så ofta. Det blir några SMS då och då, plus födelsedags- och julhälsningar. Ibland får någon av oss en liten ljusglimt och ser till att vi träffas personligen. Jag ser verkligen fram emot detta idag. Det är nog tre år sen sist. De är på genomresa och har bara ett par timmar på sig. Vi får göra det mesta av tiden.


Solen har tittat ut ur sitt gömställe. Vi har t.o.m. kunnat plocka fram dynorna till utemöblerna. Jag tror vi kan sitta ute och fika. Härligt!


Ja men.... varför snodde vi då runt med moppar och trasor tidigare? Det kan man fråga sig.

Nåja, städningen var nödvändig ändå. Vi tog kanske i lite mer än vi brukar, men vad gör det. Nu är här extra rent och fint.

Nu får jag nog stänga ner. Jag måste ju vara redo när de kommer. Det ser väl inte så trevligt ut om jag sitter framför datorn.



Tills vi ses igen.... KRAMEN!

















fredag 13 juli 2007

Skrockfull?

Skulle precis stänga av datorn och packa ihop, när jag kom på att det ju är fredagen den 13e idag. Hm... ska man vara skrockfull, eller??...

Jag går inte gärna under stegar, men det har nog sina naturliga orskaker. Man kan ju få något i huvudet.

Jag lägger inte heller mina eller andras nycklar på bordet. Fast jag vet inte varför. Jag tror inte det har kommit av skrockfullhet. Jag har nog bara tagit det till mig under uppväxten. Någon har nog sagt till mig att man inte ska göra så.

Det där med svarta katter över gatan, har jag dålig koll på. Jag vet att man ska spotta tre gånger och att det ena hållet är positivt och det andra inte fullt så bra. " Från höger till vänster, stora förtjänster..." Ja men, åt andra hållet då. Jag minns inte. Något med döden... Hu!
I vilket fall som helst, har jag kört på gatan och en svart katt har passerat från höger till vänster, men inte fasen har jag fått massor av pengar. Bluff??

Jag ska lämna min, fortfarande, stökiga lägenhet och köra till min "sommarbostad". Eftersom min käresta har hus i en liten by vid kusten och jag är ledig, så har jag ingen lust att stanna här bland kartonger och elände. Jag är ju inte tvungen att ha bostaden klar attleva i förrän skolan startar igen i augusti. Jag kör hit och packar upp lite i taget, när min dotter är hos sin pappa eller en kompis och min kärlek jobbar. Ingen stress i sommar. Det tar ju bara ca 15-20 min att köra mellan hus och lägenhet, så blir det lite gjort varje gång vi är på detta hållet. Det är dock jätteskönt att inte behöva bo bland kartongerna.

Fredagen den 13e... Vågar jag köra hem?

KRAMEN!

Är sommaren äntligen på väg?

Jag sitter här bland kartonger och kassar och drömmer mig tillbaka till förra sommaren, medan jag trånar och längtar efter värmen. Jag gnäller inte, för den svenska sommaren känner ju alla till. Det är inte ovanligt att vi får många gråa trista dagar under första halvan av sommaren. Vi har precis flyttat, så vädret är ganska bra ur den synpunkten. Vi behöver inte känna oss stressade av solen. Det var ganska hett då vi påbörjade packande och målande i början av juni, men närmre midsommar svalnade det ju av. De stora tunga lassen fick vi klara av mellan skurarna.

Nu, när gamla lägenheten är lämnad och den nya är intagen, så är det bara att göra jobbet tvärtom. Packa upp allt och hitta rätt förvaringsplats. Pust! Jag som tyckte vi slängde och slängde... Jag får fortsätta drömma, så går det kanske lättare.

Snart... kanske... jag hoppas... Jag vill så gärna fly vardagen och ge mig av med familjen ut i skärgården. Visst kan vi göra det ändå, men det är så väldigt mycket skönare om det är varmt och härligt. Minnena från föregående säsong får värma min själ så länge. Visst ser det underbart ut ?
Det kliar verkligen i fingrarna att släppa allt, trotsa vädret och bara ge sig av. Tyvärr kostar det ganska mycket att köra båten, så vi väntar nog ett tag till. Skärgården finns ju kvar och det blir så mycket bättre om vi slipper regnställ och varma filtar. Vi vill bada, grilla och njuta.
Har du aldrig provat på båtsemester?! Då har du verkligen missat något helt otroligt. Lugnet, naturen och friheten. Det går nästan inte att beskriva. Det måste upplevas. Den blekingska skärgården är så vacker. Jag har bara sett en bråkdel, men är så tagen. Det finns så mycket vacker natur runt Sveriges kust och jag hoppas få se massor genom åren som kommer.
Tills vi hörs igen...KRAMEN!